Na klíšťata a bez chemie

Během teplých dnů nás může na procházce obtěžovat různý hmyz. Ale asi největší hrozbou pro člověka je klíště obecné. Bohužel se s jeho přítomností nemusíme setkat jen v lesích, ale jeho přítomnost nás může zaskočit v parcích nebo klidně i na běžné procházce v přírodě. Je velmi důležité se před ním dostatečně chránit. Jsou to totiž velcí přenašeči nebezpečných chorob, které mohou vyvolat u lidí doživotní zdravotní problémy. Kromě infekčních onemocnění se jedná například o boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Existuje i očkování, které dokáže zmírnit průběh nemoci. Nicméně vždy si můžeme na cestu vyrobit domácí přípravek, který se klíšťatům rozhodně líbit nebude.

klíště

Hřebíček s Alpou

Velmi jednoduchá příprava, která zrovna vábně klíšťatům vonět nebude. Postačí 1 Alpa a zhruba 40 hřebíčků. Vložíme je do Alpy a necháme alespoň týden louhovat. Poté vzniklou hnědou tekutinu scedíme do rozprašovače. Stačí jen trochu a můžeme opětovně dolít francovkou, protože roztok bude dostatečně aromatizovaný. Takto připravený přípravek nastříkáme na ponožky, boty, nohavice, rukávy, čepici. Je důležité takto ošetřit i skrytá místa na těle, kde je příliš tenká kůže, například za ušima. Pokud budeme delší dobu v lese, poté je dobré postřik zopakovat.

Univerzální repelent

Budeme potřebovat trochu více surovin a také bychom si měli být jistí, že někdo není například alergický na nějakou složku.

hřebíček

  • 30 kapek esenciálního oleje levandule
  • 30 kapek lemongrasu
  • 10 kapek rozmarýnu nebo tymiánu
  • 5 kapek tea tree
  • 5 kapek máty peprné
  • 1 lžíce lihu nebo Alpy (také lze použít zředěný hřebíčkový základ)
  • 250 ml octa nebo vody
  • 1 kávová lžička glycerinu

Postup:
Všechny esenciální oleje smícháme a důkladně promícháme s Alpou. Přidáme glycerin a opět důkladně protřepeme. Nakonec dáme ocet. Někomu může být jeho aromatická vůně velmi nepříjemná, tak může nahradit i vodou. Jen o trochu se sníží účinnost repelentu. Takto připravený produkt se přelije do rozprašovače a před použitím je nutné vždy ho důkladně protřepat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku