K oblibě brambor přispěla válka

Brambory jsou v naší kuchyni neodmyslitelnou ingrediencí mnoha jídel. Dá se z nich připravit celá řada chutných a zajímavých pokrmů. Mohou posloužit jako příloha i jako samostatné jídlo. Koho by napadlo, že ještě v sedmnáctém století budily brambory nedůvěru a lidé je odmítali konzumovat.

brambory

  • Nejprve byl brambor okrasnou květinou, kterou zahradníci pěstovali pro potěchu oka svého panstva.

Průlomovým okamžikem byla událost, ke které došlo v Jindřichově Hradci. Lidé viděli na ulici žebráka, jak se hladově a s požitkem živí právě bramborem.

  • Na čemž by z našeho úhlu pohledu nebylo nic divného.
  • Lidé v dobách nedostatku jedli i horší věci.

Důležité ale bylo, že se onen žebrák neotrávil, jak se lidé domnívali.

  • Netrvalo dlouho a brambory se objevily na stole tehdejšího jindřichohradeckého pána, pokrokového Viléma Slavaty.

Brambory se dostaly i do lidového léčitelství. Mělo se jednat přímo o zázračný lék, který uzdravuje průjem nebo v dřívějších dobách neléčitelnou tuberkulózu.

uvařené brambory

Brambory pomáhaly v dobách hladomoru

Nejvíce byly brambory oceněny až v osmnáctém století, kdy pomáhaly lidem přežít v dobách hladomoru, který doprovázel války Marie Terezie s Pruskem.

  • Možná právě z této doby pochází nejvíce lidových receptů, které jsou založené právě na bramborách.
  • Daly se upravovat nasladko a naslano.

    • Brambory byly prostě základem chudých venkovských kuchyní.

V současné době máme k dispozici mnoho různých druhů brambor a můžeme si tak vybrat přesně podle toho, který pokrm se chystáme připravit. Brambory si také dodnes pěstují lidé na vesnicích. Je to totiž v podstatě nenáročná plodina, která při správném postupu může mít i celkem vysoký výnos.

  • Nevýhodou je, že přitahuje celou řadu nepříjemných škůdců.

    • Stačí si vzpomenout na legendárního amerického brouka, kterým je obyčejná mandelinka bramborová.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku