Pár nápadů na přípravu cukety z italské kuchyně

Plněné, smažené, pečené, stejně tak sladké a kyselé. Cukety lze připravit mnoha způsoby. Všechny jsou chutné a jednoduché. Pro ty, kteří se nebojí občas sníst i smažené jídlo, jsou skvělé cuketové lívanečky. A zvládne je každý.
Dnes odložte jakékoli váhání a připravte se na smažení, protože cuketové lívance, podávané čerstvě připravené, jsou potěšením pro všechny smysly. Tyto chutné a voňavé bochánky jsou zvenčí křupavé a uvnitř tak jemné, že se rozplývají na jazyku.

cuketa na grilu

Budete potřebovat: 400 g cukety, 250 g hladké mouky, 2-3 dl vody pokojové teploty, 50 g parmazánu, 2 g suchého droždí, sůl, olej na smažení.
Ve větší míse smícháte mouku s droždím a vodou, osolíte dle chuti a vytvoříte hladkou hmotu. Do té zamícháte sýr a nastrouhanou a okapanou cuketu. Výsledné těsto by mělo být velmi husté. Mísu přikryjte utěrkou a nechte 3 hodiny v teple odpočívat.
Do rozehřátého oleje lžící vkládejte malé lívance a smažte, dokud nebudou mít zlatou křupavou kůrku.
Pro piknik nebo posezení s přáteli třeba na zahradě, můžete zkusit pikantní cuketový koláč.
Na ten budete potřebovat na nádivku: 600 g cuket, 20 g panenského olivového oleje, 160 g slaniny, 35 g šalotky, 4 středně velká vejce, 50 g parmazánu, sůl a pepř dle chuti.
A potřebujete udělat těsto z těchto surovin: 250 g hladké mouky, 15 g bílého vinného octa, 30 g olivového oleje, 130 g vody pokojové teploty, sůl a pepř dle chuti, hrstka tymiánu.

losos s cuketou

Začněte těstem ze všech surovin. Ty smíchejte v misce a přeneste homogenní těsto na pracovní plochu, kde je potřeba důkladného prohnětení. Musí krásně absorbovat celé množství oleje. Potom nechte těsto alespoň 40 minut odpočívat v chladnu. Zatím si připravte nádivku. Šalotku pokrájejte co nejjemněji. Mladé cukety rozkrájejte na tenké, stejnoměrné plátky, asi o tloušťce 3 – 4 mm. Na olivovém oleji osmažte šalotku a přidejte slaninu a cukety, sůl a pepř. Pánev přiklopte pokličkou a nechte vše na mírném ohni dusit asi 10 minut. Směs nechte vychladit.
Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku 4 mm a rozložte do máslem vytřené formy. Rovnoměrně rozložte nádivku, která mezitím vychladla. Vše zalijte rozšlehanými vejci se sýrem. V troubě stačí péct při 200 °C půl hodiny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku