Proč je dobré chodit do fitka?

Vy si totiž můžete vybrat, zda chcete aerobní cvičení anebo posilovací cvičení anebo to můžete i kombinovat nebo střídat. Ženy, které chtějí hubnout, zpravidla volí aerobní cvičení. Někdy se mu říká i kardio, protože se zvyšuje srdeční tep, svaly se zahřívají, dostává se jim více kyslíku. Velmi důležité je i správné dýchání. Je určené, kdy se máte nadechnout a kdy vydechnout. Zvláště začátečníkům toto uniká, proto je dobré alespoň první hodinu nově strávenou ve fitku, nechat se provést a poučit trenérem. Při kardio cvičení se po určitém čase spalují tuky a sacharidy, svaly lépe využijí glukózu, zlepšuje se krevní oběh, uvolňují se endorfiny, které jsou nositeli dobré nálady.

cvičící žena ve fitku

Všimněte si, že i když se vám někdy na cvičení nechce, po tréninku jste sice unaveni, ale radostní, a to je právě zásluha endorfinů. Možná si to ani neuvědomujete, ale vy posilujete i vaše srdce. Srdeční sval, pokud člověk nevykonává fyzickou činnost anebo se nijak zvlášť nenamáhá, nechodí svižně, neběhá apod., po čase ochabuje. Jen srdce, které je „nuceno“ zdravě bít, je zdravé. Nuceno – tím máme na mysli pravidelným cvičením, kdy bije rychleji. Tím, že rychleji proudí i krev v těle, zlepšuje se váš metabolismus a dochází k rychlejšímu hubnutí. A hubnutí jako taková bývá hlavním důvodem, proč obzvláště ženy provádějí kardio cvičení.

děvče s posilovacím strojem

Jak správně tento trénink nastartovat? V každém případě je nutné tělo a svaly zahřát. Alespoň 10–15 minut. Ve fitness centru je spousta strojů, které můžete k tomuto účelu využít. Aerobní stroj, běhací pás, trenažery, rotopedy. Svaly se rozehřejí a jsou připraveny na další zátěž. Po hlavní části tréninku, která trvá obvykle 30 minut (je to různé dle výkonnosti a chuti) nezapomínejte na strečink. Toto slovo pochází z angličtiny a znamená roztažení, natažení. Svaly je nutno protáhnout, aby se nezkracovaly a nebyly zatuhlé. Nepodceňujte poslední část tréninku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku