Vaření

Zdravá zelenina, která se nám vrací

Slyšeli jste již o netradičním druhu zeleniny, který se opět vrací na náš trh? Mluvíme o zeleném a bílém chřestu. Město Ivančice každým rokem pořádají chřestové slavnosti na jeho počest. Je to zdravá zelenina s bohatým obsahem vitamínů. Jeho

Správná úprava chřestu

Jak si správně upravit chřest před použitím do různých pokrmů a na co je potřeba si dát pozor? Chřest je zapomenutý druh zeleniny, který opět nabírá na své síle. Lidé ho po dlouhé době opět začínají vidět v prodejnách

Chřestové kombinace

Co všechno se dá ze zeleného nebo bílého chřestu připravit? Jaké lahodné pokrmy můžete servírovat. Je toho spoustu a některé si přiblížíme. Chřest patří mezi zeleninu a jeho chuť je jedinečná. Nedá se k ničemu přirovnat. Tvrdostí odpovídá květáku.

Jednoduchý banánový chlebíček

Máte doma banány a nikdo je nejí. Pokaždé je koupíte a pak se jen rozčilujete, když zhnědnou. Nakonec skončí v odpadkovém koši a vy se proklínáte, že jste je kupovala. V mnoha domácnostech je to stejné a mi vám

Bezlepkový domácí chléb

Jak správně na skvělí bezlepkový chléb, který si můžete udělat v troubě nebo domácí pekárně. Není to nic složitého a zvládne to naprosto každý. Když doma máte domácí pekárnu, máte už skoro vyhráno. Domácí pekárna za vás udělá většinu

Sypané čaje jako z čajovny

Každý den se proklínáte, že během dne nic nevypijete. Jediné co si během rána a dopoledne dáte je káva a to je naprosto špatně. Váš pitný režim je zcela bídný. Neděláte dobře a sami to víte. Máme pro vás

Obdivovaná i zatracovaná Magdalena Dobromila Rettigová

V České republice snad není jediný člověk, který by neznal jméno Magdalena Dobromila Rettigová. Nejblíže je ale pochopitelně lidem, kteří mají něco společného s gastronomií. Magdalena D. Rettigová je bezesporu naší nejznámější kuchařkou. Ve svých dílech ji dokonce zmínili i takoví

K oblibě brambor přispěla válka

Brambory jsou v naší kuchyni neodmyslitelnou ingrediencí mnoha jídel. Dá se z nich připravit celá řada chutných a zajímavých pokrmů. Mohou posloužit jako příloha i jako samostatné jídlo. Koho by napadlo, že ještě v sedmnáctém století budily brambory nedůvěru a lidé je

Tymián nepatří jen do svíčkové

Při vaření jakékoliv světové nebo domácí kuchyně se neobjedeme bez celé řady koření. Některé druhy jsou v každé kuchyni a některé bychom našli pouze u opravdových gurmánů nebo odborníků. Tymián patří k těm, které stojí asi uprostřed této cesty. Většinou se

Co vařili naši předkové o masopustním půstu?

Nejspíše jste zaregistrovali, že se právě nyní nacházíme v průběhu masopustního půstu a možná si kladete otázku, proč vůbec tato tradice vznikla a co vlastně máte vařit, abyste dodrželi hlavní myšlenku. Důvodem, proč lidé drželi masopustní půst nebyly žádné diety,

Masopustní půst je očistou těla i duše

V únoru přichází masopustní půst. V přeneseném významu slova to může znamenat i maso pusť. Naši prapředkové pečlivě dodržovali staré tradice a my bychom je měli také dodržovat nebo se k nim alespoň s úctou vracet. Byli velmi moudří a ke své moudrosti

Proč předkové drželi masopustní půst

Před časem nastala doba masopustní, to znamená, že naši předkové v tento čas při očekávání příchodu Velikonoc drželi půst. Věděli moc dobře, co dělají a nepotřebovali k tomu výživové poradce ani dietology. My si dnes sami nedokážeme pomoci v lecčems, o čem