Vaření

Obdivovaná i zatracovaná Magdalena Dobromila Rettigová

V České republice snad není jediný člověk, který by neznal jméno Magdalena Dobromila Rettigová. Nejblíže je ale pochopitelně lidem, kteří mají něco společného s gastronomií. Magdalena D. Rettigová je bezesporu naší nejznámější kuchařkou. Ve svých dílech ji dokonce zmínili i takoví

K oblibě brambor přispěla válka

Brambory jsou v naší kuchyni neodmyslitelnou ingrediencí mnoha jídel. Dá se z nich připravit celá řada chutných a zajímavých pokrmů. Mohou posloužit jako příloha i jako samostatné jídlo. Koho by napadlo, že ještě v sedmnáctém století budily brambory nedůvěru a lidé je

Tymián nepatří jen do svíčkové

Při vaření jakékoliv světové nebo domácí kuchyně se neobjedeme bez celé řady koření. Některé druhy jsou v každé kuchyni a některé bychom našli pouze u opravdových gurmánů nebo odborníků. Tymián patří k těm, které stojí asi uprostřed této cesty. Většinou se

Co vařili naši předkové o masopustním půstu?

Nejspíše jste zaregistrovali, že se právě nyní nacházíme v průběhu masopustního půstu a možná si kladete otázku, proč vůbec tato tradice vznikla a co vlastně máte vařit, abyste dodrželi hlavní myšlenku. Důvodem, proč lidé drželi masopustní půst nebyly žádné diety,

Masopustní půst je očistou těla i duše

V únoru přichází masopustní půst. V přeneseném významu slova to může znamenat i maso pusť. Naši prapředkové pečlivě dodržovali staré tradice a my bychom je měli také dodržovat nebo se k nim alespoň s úctou vracet. Byli velmi moudří a ke své moudrosti

Proč předkové drželi masopustní půst

Před časem nastala doba masopustní, to znamená, že naši předkové v tento čas při očekávání příchodu Velikonoc drželi půst. Věděli moc dobře, co dělají a nepotřebovali k tomu výživové poradce ani dietology. My si dnes sami nedokážeme pomoci v lecčems, o čem

Sladký banánový chlebíček

Skvělí banánový chlebíček. Máte rádi banány a milujete sladké ke kávě? Máme pro vás jednoduchý recept, po kterém se budou všichni členi vaší rodiny jen olizovat. Mi jsme ho zkoušeli a ještě ten den se po něm jen zaprášilo.

Recept na skvělí bezlepkový chléb

Stále hledáte ten správný recept na domácí bezlepkový chléb, který by skvěle chutnal a přitom dobře držel pohromadě? Mi vám jeden takový skvělí recept prozradíme. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Vaření je zábavné. Chléb můžete péct v

Zahuštění bezlepkových pokrmů

Jak vařit bez lepku? V Dnešní době je spousta náhražek, ale ne každá se hodí na všechno. Jak správně udělat záklechtku do omáčky nebo jí zasmažit. Poradíme vám ověřené a vyzkoušené rady, které jako celiak využijete. Jaká mouka je

Přidejte orchidej do těsta

Ne, nedošlo k žádné chybě, jen jsme vám chtěli připomenout, že tolik oblíbený vanilkový cukr má co dočinění s touto nádhernou a zároveň užitečnou květinou. Vanilka pravá jinak vanilkovník plocholistý je popínavá vytrvalá liána, která musí mít oporu

Provoňte vaši kuchyň vanilkou

Nastává doba adventní, kdy hospodyňky nakupují průběžně zásoby. Pečlivě vybrané mouky, moučkový cukr, nesmí chybět ani ten vanilkový. Tady pozor! Dovolíme si vás upozornit, abyste byly ostražité a dívaly se, co kupujete. Milé kuchařinky, je velký rozdíl mezi vanilkovým

Co by nemělo chybět v žádné spíži

Jste maminka na plný úvazek, pracujete, ráno vypravujete děti do školky nebo do školy? A zpáteční cestou ze zaměstnání děti zase vyzvedáváte ze zájmových kroužků, doma dohlížíte na vypracování školních úloh, točíte se v kuchyni jako na obrtlíku a rodina