Přidejte orchidej do těsta

Ne, nedošlo k žádné chybě, jen jsme vám chtěli připomenout, že tolik oblíbený vanilkový cukr má co dočinění s touto nádhernou a zároveň užitečnou květinou.  
Vanilka pravá jinak vanilkovník plocholistý je popínavá vytrvalá liána, která musí mít oporu a pěstuje se na speciálních plantážích, kde rostou stromy anebo jsou po ploše rozestavěny pevné podpěry. Botanicky se řadí do čeledi vstavačovitých, latinsky: Orchidaceae. Jedná se pravděpodobně o jedinou orchidej na světě, kterou lze použít v potravinářském průmyslu. Plodí až ve třetím roce svého života a dožívá se zhruba dvanácti třinácti let. Vytváří plod, jenž je podlouhlou tobolkou, která se často a nesprávně nazývá vanilkový lusk. Název pochází ze španělského slova Vainilla, což v překladu znamená tobolka nebo také pouzdro.

vanilkový lusk

Ve své domovině vanilku opyluje zvláštní druh včely Melipona. V místech, kde se začala pěstovat uměle a potřebné včelky nejsou, se musí květy opylovat ručně za pomoci tyčinky nebo dřívka. Jde o velmi náročnou a zdlouhavou práci, a proto cena tohoto pokladu je na trhu značně vysoká. Patří mezi nejdražší koření na světě a zaujímá v žebříčku nejdražších koření druhé místo hned za šafránem.
Tento neskutečně voňavý poklad hospodyňky milují, jen si ho nesmíte zaměnit s vanilinovým cukrem. V něm totiž Vainillu nenajdete, pouze synteticky vyrobený ethylvanilin. Je průmyslově vyráběn z ropy anebo z uhlí. Doporučujeme vám tento druh cukru nechat v regále tam, kde je a koupit si skutečný a opravdový vanilkový cukr. Nechť vás nepřekvapí, že v sáčku budou drobné černé tečky, to je právě rozemletá pravá vanilka.

vanilkové rohlíčky

Začněte používat pravou přírodu, odstraňte z vaší kuchyně nadbytečnou chemii a připravte svým dětem pravé vanilkové rohlíčky, které budou přenádherně vonět a vy víte, že jim dáváte to nejlepší, co jen můžete. Už žádné průmyslově zpracovávané syntetické přísady!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku