Kousek historie

V Litomyšli rozhodně nesmíte při své návštěvě vynechat nádherný zámek, který je vzácnou ukázkou italské renesance, která se hned tak nevidí. Jeho krása se vypíná na zámeckém návrší a skutečně se jedná o jednu z nejkrásnějších renesančních staveb v Evropě. Není ani divu, že celý areál je zapsán na seznamu UNESCO. První pohledy se upřou na sgrafitovou výzdobu. A stejně tak budete obdivovat krásy zevnitř. Velmi vzácné divadélko se zachovalými kulisami, reprezentačními sály, hostinské pokoje a nechybí ani nádherná kaple. 

Litomyšl

Největší sbírka soch

V zámeckém podsklepení vás již přivítá současnost. Je zde největší sbírka soch Olbrama Zoubka. A jak se toto jméno dostalo až do podsklepení? Jednoduché, na zámku strávil 17 let svého života, byl totiž prvním z umělců, kteří pomáhali při restaurování sgrafit. Jeho sochy můžete rovněž obdivovat v klášterních zahradách vedle piaristického kláštera. Součástí je k vidění expozice Srdce pro Václava Havla. Ta je vytvořená snad z tisíců svíček, které lidi zapálili.

festival jídla

Slavné osobnosti

Litomyšl je spojená s narozením Bedřicha Smetany, ale není to jediný umělec nebo známá osobnost. Nicméně v současné době je součástí zámku Pivovar, kde se právě narodil. Ten prošel rekonstrukcí a nyní si lze v přízemí prohlédnout byt, kde rodina Smetanova bydlela. Je zde k vidění nábytek i mnoho věcí, které umělec vlastnil. Další známou osobností je Magdalena Dobromila Rettigová, známá psaním kuchařek. Ta přednášela na dívčí škole a gymnáziu. Na její působení se rovněž nezapomnělo a mnoho jejích věcí je opět k vidění v muzeu. Navíc se zde každoročně pořádá kulinářský festival, který trvá celý týden, a zapojují se do něho místní restaurace. Je doprovázen i soutěžemi špičkových šéfkuchařů, učňů a nechybí ani správná degustace.
Dále Litomyšl překvapí i dalšími osobnostmi, které jsou úzce spojeny s historií našeho národa a rozhodně se vyplatí si na tato místa naplánovat výlet.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku