Upečte si lahodnou dýňovou pochoutku

Jestliže vládnete zahrádkou a máte místo na pěstování dýně, neváhejte a příští rok si ji zasaďte. Můžete zkusit ji vysadit na kompostu. Potřebuje spoustu živin a alespoň využijte prázdný kompostovací prostor. Můžete si ji i vysít. A to doma a pěkně za oknem. Je z rodu tykvovitých a dobře vám vzejde. Pro začátek zasejte více semínek. Je lepší, aby vám zbyla, než aby se nedostávala. Pokud vám sazeničky zbydou, nabídněte je sousedce nebo potěšte kolegy v zaměstnání.

dýně Hokkaidó

Nejlepší dobou je jaro. Než ji dáte do malého květináčku s hlínou, nejdříve je zabalte do navlhčeného bavlněného hadříku a nechte blízko topení. Urychlíte tak nástup klíčku. Jakmile vyklíčí, zasaďte do hlíny a pak už jen pozorujte, jak krásně nabývá na síle. Až ji po „zmrzlých“ ji vysaďte do země na kompost a pravidelně zalévejte.  A koncem léta se můžete radovat z bohaté úrody.
Nyní pro začátek si ji kupte v obchodě, jsou v nabídkách v téměř všech obchodech. Můžete ji vařit, dusit anebo péct. Stejně tak si připravíte i dýňové pyré, které si můžete připravit do zásoby a zamrazit v mrazáku. Tykev má bohaté využití a milují ji obzvláště ženy, které si zakládají na štíhlé postavě. Tykvičky totiž nejen, že obsahují důležité vitamíny, ale také vlákninu a spoustu vody, takže jsou dietní potravinou a mají minimum kalorií. Navíc jsou velmi chutné a lahodí oku svou krásnou oranžovou svítivou barvou.

zapečená dýně s tvarohem

A už k pečení. Dýni, nejlépe Hokkaidó, nakrájejte na podélné pruhy. Pozor! Neloupejte ji. Přišli byste o vitamíny, které se ukrývají pod slupkou a navíc, slupka vůbec není tuhá. Proto se Hokkaidó připravuje vlastně celá beze zbytku – jen vydlabete semínka. A hned si jich pár můžete schovat na příští rok.
Nakrájené proužky dejte do větší mísy, přiměřeně osolte, poprašte libovolným kořením, například provensálským, kdo má rád, přihodí rozdrcený česnek, pokapejte kvalitním olivovým olejem, přikryjte alobalem a pečte při 180–200 stupních. Na talíři dozdobte zakysanou smetanou a pojídejte a pochutnávejte si.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku