Rentgen pomáhá, ale může i uškodit

Když na konci devatenáctého století objevil německý vědec Wilhelm Conrad Röentgen paprsky X, byl to přelomový okamžik pro medicínu. To ovšem v tu chvíli nikdo netušil.

  • Jeho první rentgen sloužil v Čechách spíše pro zábavu.
  • Pro pobavení svých hostů ho využíval jeden pražský hoteliér.
  • Netušil, že svým hostům doslova huntuje zdraví pomocí nebezpečného záření.

rentgen

Dnes se pochopitelně využívá toto elektromagnetické záření pouze pro lékařské účely.V současné době je to stále jedna z nejpoužívanějších metod pro zjištění různých druhů zranění a defektů. A to nejen na kosterních částech našeho těla. Kosti jsou nejlépe zobrazované části, které se na snímcích objevují v bílých barvách.

  • Orgány, které obsahují mnoho vody, se objeví v tmavých odstínech šedé barvy.
  • Proto je nutné u těchto orgánů použít před rentgenovou diagnostikou kontrastní látku.
  • Bez toho by mohly být výsledky špatně čitelné.

V současnosti může medicína využívat také další technologii, která bezbolestně proniká do našeho těla. Tou je výpočetní tomografie. Jedná se o umožnění prohlížení jednotlivých řezů tkání.

rentgenový snímek

Opakované ozařování je nebezpečné

Vzhledem k tomu, že rentgenové záření paří mezi ionizační formy, mohou se objevit nežádoucí vedlejší účinky. Ty ale vzniknou až po opakovaném ozařování. Důsledky mohou být v podobě poškození DNA, popálenin, nádorových bujení nebo různých druhů degenerativních poškození. Je to v podstatě stejné jako při ozáření v případě výbuchu jaderné elektrárny.

  • Důležitá je také ochrana personálu, který rentgen obsluhuje.

V místnostech jsou instalovány olověné dveře a na stěnách je baryová omítka. Zaměstnanci si také mohou pravidelně kontrolovat osobním dozimetrem, zda nebyli vystaveni ozáření. Rentgenové vyšetření by také mohlo být nebezpečné pro nastávající matky, u kterých by mohlo dojít k poškození plodu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku