Zdravá zelenina, která se nám vrací

Slyšeli jste již o netradičním druhu zeleniny, který se opět vrací na náš trh? Mluvíme o zeleném a bílém chřestu. Město Ivančice každým rokem pořádají chřestové slavnosti na jeho počest. Je to zdravá zelenina s bohatým obsahem vitamínů. Jeho chuť je originální a nedá se k ničemu přirovnat. Tvarově to jsou jemné tyčinky, které mají na vrcholu korunku. Podle druhu pěstování rozlišujeme chřest zelený a bílí. Bílí je zbavený veškerého světla a pěstuje se pod speciálními keramickými nádoby, které zajistí úplnou tmu.

chřest zelený

Zelený chřest se pěstuje volně. Nezakrývá se a díky světli získává zelenou barvu. Oba dva chřesty jsou velmi chutné. Na smažení se hodí oba dva. Já dávám přednost zelenému chřestu. Chřest je jemný a jeho stonky nedosahují takové tloušťky jako chřest bílí. Nebývá tak dřevnatý. Když je chřest starší, měla by se jeho spodní část oškrábat. Můžete použít nožík, nebo škrabku. Zajistíte si tím měkký pokrm bez dřevnatých částí. Silnější chřest se před samotným obalování může zlehka předvařit. Tím docílíte měkkosti. Je to stejné jako například u květáku. Když ho neuvaříme a rovnou ho obalíme a osmahneme. Květák je na skus křupavý a tvrdší. Když ho předvaříme je krásně měkký.

chřest bílí

Ovšem nesmíme to přehnat, jinak z něj máme kaši. Po prvotním opracování se můžeme pustit do obalování. Chřest se lépe obaluje, když je na menší částí. Můžeme ho nakrájet na deseticentimetrové špalíky. Tím zajistíme lepší manipulativnost. Chřest obalujeme v trojobalu stejně jako řízek nebo smažený květák. Nejdříve si chřest obalíme v hladké mouce. Je dobré před obalováním jemně chřest opláchnout a nechat okapat, aby nebyl moc mokrý. Mouka se nám lépe přichytí. Když je chřest vlhký, osolíme ho. Pak obalujeme v mouce. Používáme mouku hladkou. Druhým krokem je vajíčko, které si předem vyšleháme vidličkou. Třetí přísadou je strouhanka. Takhle připravený chřest vkládáme do rozpáleného oleje nebo sádla a smažíme. Chřest můžeme jíst samotný nebo s vařeným bramborem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku